Amniosentez-Kordosentez-CVS

Gebe Kalmayı Planlıyorum, Ne Yapmalıyım ?
Mart 12, 2015
Tüp Bebek ile ilgili Merak Ettikleriniz
Mart 12, 2015

Amniosentez

Amniosentez anne karnında (prenatal) tanı amaçlı, ideal olarak gebeliğin 16-20.haftaları arasında yapılabilen, fetusun (bebeğin) anne karnında içinde bulunduğu sıvıdan Ultrason eşliğinde ince bir iğne yardımı ile girilerek örnek alınması işlemidir. Bu işlem;

1-Yüksek riskli ikili, üçlü ve dörtlü tarama testi sonucunda kesin tanı amacına yönelik olarak,

2-İleri yaş gebeliklerinde

3-Ailede bilinen genetik geçişli hastalık varlığında

4-Daha önce Down sendromlu bebeği olan gebelerde

5-Gebelikte bazı enfeksiyonların aktif belirteçlerinin (toksoplazmosis gibi) pozitif olması durumunda aktif enfeksiyon ve fetusun (bebeğin) etkilenme durumunu netleştirmek için,

6- Bazen bebeğin suyunun fazla olduğu durumlarda (polihidramnios) basıncı azaltmak amacıyla sıvı boşaltmak için (bu endikasyonla daha ileri haftalarda da yapılabilir) gibi nedenlerle yapılabilir.

Bu işlem Ultrason eşliğinde yapıldığından ve görerek girildiğinden iğnenin bebeğe zarar vermesi söz konusu olmamaktadır. Ancak yine de invaziv(girişimsel) bir işlem olduğundan gebeliğin kaybına (düşüğe) sebep olabilmektedir. Ehil ellerde amniosentezin düşüğe sebep olma riski 250-300’de 1 dir.

Burada Ultrason cihazının görüntü kalitesi,uygulama esnasında hijyen-antisepsiye uyulması, ve en önemlisi hekimin bu konudaki deneyimi oldukça önemlidir.

Genetik tanı amaçlı olarak alınan amnion sıvısından moleküler genetik yöntemler olan QF-PCR ve FISH yöntemleri ile %95-99 doğrulukla birkaç gün içinde sonuç alabilmek mümkün olmaktadır. Ancak 3 hafta süren hücre kültürü sonrasında yapılan SİTOGENETİK İNCELEME daha güvenli sonuç verdiğinden mutlaka yapılması önerilir.

 

Kordosentez

 

KORDOSENTEZ

Annenin karın duvarından bir iğne ile göbek kordonuna girilerek bebeğin kanının alınması işlemidir. Yapılması için en uygun zaman 18-22. gebelik haftalarıdır.

Teknik olarak amniosenteze göre daha güç bir işlemdir. Girişime bağlı düşük olasılığı 100 de 1 dir.

Steril koşullar altında ince bir iğne ile anne karnından girilerek göbek kordonuna ulaşılır ve heparinli bir enjektöre 2-3 ml kadar kan alınarak Genetik Laboratuarı’na gönderilir. Kesin sonuç 5-7 gün içinde alınır. Kromozomlardaki sayısal ve yapısal bozuklukların belirlenmesi için ideal bir testtir.
korosentez

CVS (KORİONİK VİLLÜS VEYA PLASENTA BİOPSİSİ)

 

Bebeğin beslendiği plasentanın erken dönemi olan korionik villüslerden örnek alınması işlemidir. Gebeliğin 11-14. haftalarda yapılması uygundur. En önemli avantajı erken yapılması ve erken sonuç vermesidir. Bu sayede erken müdahale annenin psikolojik ve fiziksel travmasını azalacaktır.

 

Özellikle İKİLİ TEST ve KOMBİNE TEST sonuçlarında yüksek risk çıktığında yapılması önerilir. Amniosentez için ileri haftaların beklenmesine gerek olmadan kısa sürede sonuç alınabilir.

 

Anne karnından ince bir iğne ile girilerek alınan plasenta dokusu Genetik Laboratuarına gönderilir. FISH veya PCR sistemi ile ilk sonuç 2-3 gün içinde alınır. Tüm kromozomların incelenmesi kültür yöntemi gerektirir ve 3 haftada sonuçlanır. Girişime bağlı düşük riski her 100 işlemde 1 dir.

cvs