Tüp Bebek Tedavi Aşamaları

IVF Nedir?
Mart 12, 2015
Tüp Bebek Tedavisi Ne Kadar Sürer?
Mart 12, 2015

TÜP BEBEK TEDAVİSİNİN AŞAMALARI

  1. Tedavi öncesi görüşme ve değerlendirme
  2. Yumurtaların uyarılması
  3. Ultrason yardımıyla yumurta toplanması
  4. Yumurtaların spermle döllenmesi
  5. Döllenmiş yumurtaların nakli (embriyo transferi)

 

  1. Tedavi Öncesi Görüşme ve Değerlendirme

Tüp bebek tedavisine başlamadan önce doktor ile yapacağınız görüşme ve ön değerlendirme oldukça önemlidir. Bu aşamada kadına ait bazı hormon testler ile over (yumurta) kapasitesinin öğrenmeye yönelik hormonal testler ile erkeğin semen anelizi istenir, test yapılmış ise değerlendirilir.

Kadının tam bir jinekolojik muayine ve vajinal ultrasonu yapılarak uygulanarak tedavi protokolü ve zamanlaması kararlaştırılmış olur. Tedaviye engel bir durum tespit edilmesi durumunda aile ile paylaşılır ve gerekli tedaviye başlanır.

 

  1. Yumurtaların Uyarılması

Yumurtalıkların ilaçla uyarılmasına adet döneminizde (genellikle kanamanın başladığı ilk 3 gün içinde) başlanır. Bu ilaçlar göbekten yapılan oldukça ince-kısa iğneler olup hastalar ilk dozun uygulanmasından sonra kendileri yapabilirler. Kişiden kişiye değişmekle beraber ortalama olarak 8-12 gün süreyle ilaç yapmak genellikle yeterli olmaktadır. Yumurtalıkların ilaçla uyarılması aşamasında belli günlerde doktorunuz sizden muayeneye gelmenizi isteyecektir. Muayenede ultrason ile gelişen folliküllerin (yumurtalıkta bulunan ve içerisinde yumurtayı barındıran sıvı dolu kesecikler) sayı ve büyüklüğünü değerlendirir. Sizden tedavinin özellikle son günlerinde kan tahlili (östradiol ve progesteron ) istenir ve böylece ultrason ve tahlil sonucuna göre son olgunlaştırma iğnesinin uygulanması ve yumurta toplanma zamanı kesinleştirilmiş olur.

 

  1. Son Olgunlaşma ve Ultrasan Yardımıyla Yumurta Toplanması (OPU)

Ultrasonda yeterli ve sayı büyüklükte fallikül görülmesi ve kan hormon değerinin de uygun olması durumunda yumurtaların maturasyonu (olgunlaşmasını) sağlamak için son olarak olgunlaştırıcı iğne yapılır. Bunun zamanlaması önemlidir. Iğneden 35-36 saat sonra OPU işlemi (vajinal ultrason eşliğinde umurtalık içine iğne ile girilerek yumurta içeren ve folikül adı verilen içi sıvı dolu yapıların boşatılmasıdır.)

Lokal veya genel anestezi ile yapılabilir.  Işlemden önce kişönin eşinden sperm alınır. Vajinal ultrasonografi probu hazneye yerleştirilir. Ultrasonografik görüntü yardımıyla yumurtalıklara ulaşılarak olgunlaşmış yumurtalar toplanır. Yumurtaların toplanması ortalama 20-30 dakika sürer. Toplandıktan sonra lekelenme tarzında az miktarda kanama, kasık ağrısı olabilir. Yumurta alım işleminden sonra yumurtalıklar değerlendirilir, rahim çevresindeki zarlar arasına kan birikintisi olup olmadığı kontrol edilir.

 

  1. Yumurtaların Spermle Döllenmesi

Yumurtalar toplandıktan yaklaşık 2 saat sonra embriyologlar tarafından mikroskop altında değerlendirilerek olgun olan yumurtalara işlem yapılır. Klasik IVF yöntemi veya ICSI ile (biz başarı şansı daha yüksek olan ICSI yöntemini tercih ediyoruz) dölleme işlemi gerçekleştirilir.

 

  1. Döllenmiş yumurtaların nakli (embriyo transferi)

Yumurtaların döllenmesi ile embriyolar oluşmaktadır. Embriyo tüp bebek tedavisinin son aşamasıdır.  Yumurta toplama gününün ertesi günü (yani toplama işleminden yaklaşık 16-18 saat sonra) yumurtaların ne kadarının döllendiği değerlendirilir ve daha sonra embriyolar kültür ortamına kaldırılarak her gün embriyodaki gelişmeler mikroskop ile değerlendirilerek kaydedilir. Yumurta toplama işleminden sonra genellikle 3-5. günler arasında transfer yapılır. Kişiye herhangi bir anestezi uygulanmaz ve ağrıya neden olmaz, transfer işlemi 10- 15 dakikayı kapsar.

Bu sırada embriyolar genellikle 4-8 hücreye sahip olurlar.  Transferin ardından 12 gün sonra kanda gebelik testi yapılarak gebeliğin oluşup olmadığına bakılabilir.

Transfer işleminde rahim ağzı özel olarak hazırlamış sıvılarla temizlenmelidir. Seçilen embriyolar katater yardımıyla kadının rahmine transfer edilir. Çoğul gebeliklere  sebep olmamak için yeterli miktarda tranfes yapılması gerekir. Transferin ardından vitamin ve hormol ilaçları kişinin kullanımına sunulur ve gebeliğin testi yapılana kadar  kişinin cinsel ilişkiye girmesi yasaklanır.